KURULUŞ VE GÖREVLER
Geçmişte Bayındırlık ve İskan Bakanlığı olarak hizmet veren Bakanlığımız; 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin, 04/07/2011 ve 27984 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” adını alarak hizmete başlamıştır.
644 ve 17.08.2011 tarihli 648 sayılı Kararname ile sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlığımıza verilen Görevler:
a) Yerleşmeye, çevreye ve yapılaşmaya dair imar, çevre, yapı ve yapım mevzuatını hazırlamak, uygulamaları izlemek ve denetlemek, Bakanlığın görev alanı ile ilgili mesleki hizmetlerin norm ve standartlarını hazırlamak, geliştirmek, uygulanmasını sağlamak ve ilgililerin kayıtlarını tutmak.
b) Çevrenin korunması, iyileştirilmesi ile çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik prensip ve politikalar tespit etmek, standart ve ölçütler geliştirmek, programlar hazırlamak; bu çerçevede eğitim, araştırma, projelendirme, eylem planları ve kirlilik haritalarını oluşturmak, bunların uygulama esaslarını tespit etmek ve izlemek, iklim değişikliği ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
c) Faaliyetleri sonucu alıcı ortamlara katı, sıvı ve gaz halde atık bırakarak kirlilik oluşturan veya oluşturması muhtemel her türlü tesis ve faaliyetin, çevresel etkilerini değerlendirmek; alıcı ortamlar ile ilgili ölçüm ve izleme çalışmalarını yapmak; bahse konu tesis ve faaliyetleri izlemek, izin vermek, denetlemek ve gürültünün kontrol edilmesini sağlamak.
ç) Her tür ve ölçekteki fiziki planlara ve bunların uygulanmasına yönelik temel ilke, strateji ve standartları belirlemek ve bunların uygulanmasını sağlamak, Bakanlar Kurulunca yetkilendirilen alanlar ile merkezi idarenin yetkisi içindeki kamu yatırımları, mülkiyeti kamuya ait arsa ve araziler üzerinde yapılacak her türlü yapı, milli güvenliğe dair tesisler, askeri yasak bölgeler, genel sığınak alanları, özel güvenlik bölgeleri, enerji ve telekomünikasyon tesislerine ilişkin etütleri, harita, her tür ve ölçekte çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını, parselasyon planlarını ve değişikliklerini resen yapmak, yaptırmak, onaylamak ve başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde yetkili idarelerce ruhsatlandırma yapılmaması halinde resen ruhsat ve yapı kullanma izni vermek.
d) Mekânsal strateji planlarını ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak suretiyle hazırlamak ve mahalli idarelerin plan kararlarının bu stratejilere uygunluğunu denetlemek.
e) Milli Savunma Bakanlığının inşaat milli ve NATO alt yapı hizmetleri ile Ulaştırma Bakanlığına bağlı genel müdürlüklere kanunlarla yapım yetkisi verilmiş olan özel ihtisas işleri hariç kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesislerin ihtiyaç programlarını hazırlamak, her türlü etüt, proje ve maliyet hesaplarını yapmak veya yaptırmak, onaylamak veya onaylanmasını sağlamak, inşa, güçlendirme, tadil ve esaslı onarımlarını yapmak, yaptırmak ve denetlemek veya denetlenmesini sağlamak.
f) Yapı denetimi sistemini oluşturmak ve yapılarda enerji verimliliğini artıran düzenlemeleri yapmak, yönetmek, izlemek; yapı malzemelerinin denetimine ve uygunluk değerlendirmesine ilişkin iş ve işlemleri yapmak.
g) Konut sektörüne ilişkin strateji geliştirme ve programlama iş ve işlemlerini yürütmek, yapı kooperatifçiliğinin gelişmesini sağlayacak tedbirleri almak ve 5543 sayılı İskân Kanunu uyarınca Bakanlığa verilen görevleri yapmak.
ğ) Gecekondu, kıyı alanları ve tesisleri ile niteliğinin bozulması nedeniyle orman ve mera dışına çıkarılan alanlar dâhil kentsel ve kırsal alan ve yerleşmelerde yapılacak iyileştirme, yenileme ve dönüşüm uygulamalarında idarelerce uyulacak usul ve esasları belirlemek, Bakanlar Kurulunca belirlenen bu nitelikteki uygulamalar ile finans merkezleri ve benzeri özel proje alanları ve özel yapım gerektiren yapılaşmalar ile 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu ve 775 sayılı Gecekondu Kanunu uyarınca Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan uygulamalara ilişkin her tür ve ölçekte etüt, harita, plan, parselasyon planı ve yapı projelerini yapmak, yaptırmak, onaylamak, kamulaştırma, ruhsat ve yapım işlerini gerçekleştirmek, yapı kullanma izinlerini vermek ve bu alanlarda kat mülkiyetinin kurulmasını sağlamak.
h) Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan veya mülkiyeti Hazineye, kamu kurum veya kuruluşlarına veya gerçek kişilere veyahut özel hukuk tüzel kişilerine ait olan taşınmazlar üzerinde kamu veya özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan yatırımlara ilişkin olarak ilgililerince hazırlandığı veya hazırlatıldığı halde yetkili idarece dört ay içerisinde onaylanmayan etüt, harita, her tür ve ölçekteki çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını, parselasyon planlarını ve değişikliklerini ilgililerinin valilikten talep etmesi ve valiliğin Bakanlığa teklifte bulunması üzerine bedeli mukabilinde yapmak, yaptırmak ve onaylamak, başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde yetkili idarece verilmemesi halinde bedeli mukabilinde resen yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatını vermek.
ı) Depreme karşı dayanıksız yapılar ile imar mevzuatına, plan, proje ve eklerine aykırı yapıların ve bunların bulunduğu alanların dönüşüm projelerini ve uygulamalarını yapmak veya yaptırmak.
i) 657 sayılı Harita Genel Komutanlığı Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin kurulmasına, kullanılmasına ve geliştirilmesine dair iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak, mahalli idarelerin planlama, harita, altyapı ve üstyapıya ilişkin faaliyetleri ile ilgili kent bilgi sistemlerinin kurulması, kullanılması ve Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi ile entegre olmasını desteklemek.
j) Bakanlığın görev alanına giren konularda mahalli idarelerin idari ve teknik kapasitesinin geliştirilmesi için çalışmalarda bulunmak ve bunlara teknik destek sağlamak.
k) Bayındırlık ve iskân işleri ile ilgili şartname, tip sözleşme, yıllık rayiç, birim fiyat, birim fiyatlara ait analiz ve tarifleri hazırlamak ve yayımlamak.
l) Küresel iklim değişikliği ve bununla ilgili gerekli tedbirlerin alınması için plan ve politikaları belirlemek.
m) Bakanlığın görev alanına giren konularda uluslararası çalışmaların izlenmesi ve bunlara katkıda bulunulması maksadıyla ulusal düzeyde yapılan hazırlıkları ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde yürütmek.
n) Mevzuatla Bakanlığa verilen diğer görev ve hizmetleri yapmak.
AKSARAY ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA ALANLARI
Yapım Şube Müdürlüğü ve Çalışma Alanı
-Kontrollük ve denetimi yapılan işleri hakedişleri ve kesin hesapları inceleyerek onaylanmasını sağlamak.
-Yatırım programına alınan işlerin ihaleleriyle ilgili her türlü işlemleri yapmak, yaptırmak, sözleşme, şartname ve ihale dosyasını hazırlamak, talimatı verilen işlerin ihalesini gerçekleştirmek
-Kontrollük Hizmetleri Şube Müdürlüğünce düzenlenen mukayeseli keşifleri,nakliye analizleri ve tutanaklarını inceleyerek onaylanmasını sağlamak.
-İhaleye yasaklı ve borçlu müteahhitleri izlemek,iş bitirme ve denetleme belgeleri ile müteahhitlerin ilişik kesme belgelerini düzenlemek.
-Yatırımlarda yer alan işlerin yapı durumlarını takip etmek,aylık raporlar halinde merkeze bildirmek.
-Geçici kabul,tasfiye,kesin kabul ve fesih işlemleriyle ilgili heyet olurlarını almak,ilgililere bildirmek,tasdik edilen tutanakları ilgili mercilere göndermek.
-Kontrollük Hizmetleri Şube Müdürlüğünce düzenlenen özel fiyatları incelemek,onaylanmasını sağlamak.
-Süre komisyonunun kurulmasını sağlamak.
-Kum-çakıl ve tüvanan malzemelerine fiyat farkı verilip verilmeyeceğine ilişkin incelemeler yapmak.
-Talep halinde yapım hizmetlerine ilişkin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına görüş bildirmek.
-Yatırım programına alınan işlerin keşiflerini yapmak.
-Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünce gerçekleştirilen inşaatların,sözleşme ve eklerine,şartnamelere ,uygulama projelerine,fen ve sanat kurallarına ve iş programına uygun olarak yürütülüp süresinde bitirilmesini sağlamak amacıyla kontrol teşkilatı kurmak,inşaatların denetim ve kontrol hizmetlerini yürütmek.
-İhalesi yapılan işlerin kontrollük, hakediş, denetim ve hesaplarını yapmak.gerektiğinde keşif artışlarını tespit edip,mukayeseli hesaplarını çıkarmak ve ilgili yerlerde tasdikini sağlamak.
-Geçici kabul,tasfiye,kesin kabul ve fesih komisyonlarının kurulmasına ilişkin teklifte bulunmak.
-Özel fiyatları düzenleyerek,ihale, hakediş ve kesin hesap inceleme Şube Müdürlüğüne göndermek.
-Süre uzatmalarına ilişkin tekliflerde bulunmak.
-Müdürlükçe verilecek benzeri görevleri yapmak
Proje Şube Müdürlüğü ve Çalışma Alanı
Proje Şube Müdürlüğünün Çalışma Alanları; Bakanlık, İl Özel İdare Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve Diğer Kamu Kurumları Yatırımlarını kapsar.
Proje şube hizmetleri mimari, statik, elektrik, tesisat projeleri olmak üzere 4 ana başlık altında yürütülmektedir.
- İhale öncesinde arsa seçimi, plankote, vaziyet planı, uygulama proje tadilatları, aplikasyon, özel teknik şartnameler ve ihale dosyalarının hazırlanarak, Yapım Şube Müdürlüğüne yaklaşık maliyet için gönderilmesi,
- Güçlendirme projeleri ve röleve çalışmalarının yapılması,
- Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı tüm özel dershanelere, şoför okullarına, kreşlere teknik rapor düzenleme işleri,
- Onarımı yapılacak olan tüm kamu binalarının röleve çalışmalarının projelendirilmesi.
Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü ve Çalışma Alanı
Yapı Denetim Çalışma Alanı;
4708 Sayılı Yapı Denetimi Kanunu kapsamında;
- 3194 sayılı İmar Kanunun 26. maddesinde belirtilen kamuya ait yapı ve tesisler,
- 3194 sayılı İmar Kanunun 27. maddesinde belirtilen ruhsata tabii olmayan yapılar,
- Tek parselde, bodrum kat dışında en çok iki katlı ve toplam alanı 200 m2 yi geçmeyen müstakil yapılar haricinde, Belediye ve Mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak tüm yapıların denetimini kapsamaktadır.
- Yapı Denetim Kuruluşlarının Denetlenmesi.
- Personel istifası ve işe başlama.
- Kontör yüklenmesi: Yapı denetim kuruluşlarının, Yapı Denetim Sisteminde gerçekleştireceği işlemlerde kullanacakları kontörlerin, sistem üzerinden kuruluşların adına yüklenmesi.
- Fesihname; Yapı denetim hizmet sözleşmesinin feshi sonrası inşaat mahallinde tespit yapılması ve bu tespitlerin rapora bağlanması.
Yapı Malzemeleri Çalışma Alanı;
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında;
- Tüm yapılarda standartlara uygun malzemelerin kullanımını sağlamak, yapı denetim sistemini geliştirerek etkin, izlenebilir ve sürekli hale getirmek,
- Kamu, özel sektör, gerçek ve tüzel kişilere ait tüm yapıların; güvenli, sağlıklı ve kaliteli yapımını sağlamak, bina envanter çalışmalarını yürütmek,
- Piyasa Gözetimi ve Denetimi faaliyetlerini gerçekleştirmek,
- Laboratuar hizmetleri; kamuya ait mevcut ya da yapımı devam inşaatlarımıza ait deney ve testler yapmak, başvuru halinde vatandaşlara ait özel inşaatların deney ve testleri yapmak, belediyelere ait inşaatların başvuruları halinde talep ettikleri deney ve testleri rapora bağlamaktır.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Şube Müdürlüğü ve Çalışma Alanı
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır:
a) Çevresel etki değerlendirmesi ve stratejik çevresel değerlendirme çalışmalarını yapmak ve bu konuda gerekli kararları almak, izlemek ve denetlemek.
b) Çevre kirliliğini önleme ve çevre kalitesini iyileştirmeye yönelik her türlü faaliyet ile bunlarla alakalı bütün konularda uygulama ve izleme süreçlerini yürütmek, gerekli tedbirleri almak ve aldırmak; tesis ve faaliyetleri denetlemek, çevre izni ve lisansı vermek.
c) Kurulacak tesisler için alıcı ortam özelliklerine göre çevre kirliliği konusunda görüş vermek, izlemek ve gerektiğinde müdahale etmek, emisyon, deşarj ve atıklar ile arıtma ve bertaraf sistemlerini izlemek ve denetlemek, tesisler için kurulacak arıtma sistemlerinin projelerini onaylamak.
ç) Yasaklanacak ve kısıtlanacak atık ve kimyasallar ile yakıtların ve çevre kirliliğine yol açabilecek diğer maddelerin ithalat ve ihracatına dair kontrol ve uygunluk belgesi taleplerini değerlendirmek ve sonuçlandırmak.
d) İlgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde atık ve kimyasalların taşınması ile tehlikeli atık ve kimyasalların taşınma lisanslarına ilişkin esasların uygulanmasını sağlamak, izlemek ve denetlemek; atık ve kimyasallarla kirlenmiş alanların mevcut kirlilik durumlarının tespiti, çevre ve insan sağlığına yönelik risklere ve kirlenmiş alanların iyileştirilmesine ilişkin çalışmaları yapmak ve yaptırmak.
e) Serbest bölgeler dâhil olmak üzere, ülke genelinde çevreye olumsuz etkileri olan atık ve kimyasallar ile hava kirliliği, gürültü, titreşim ve iyonlaştırıcı olmayan radyasyon ile ilgili faaliyetleri izlemek, yeraltı ve yerüstü sularına, denizlere ve toprağa olumsuz etkileri olan her türlü faaliyeti belirlemek, denetlemek, tehlikeli hallerde veya gerekli durumlarda faaliyetleri durdurmak.
f) Yeraltı ve yerüstü sularının, denizlerin ve toprağın korunması, kirliliğin önlenmesi veya bertaraf edilmesi maksadıyla kirliliğin giderilmesi ve kontrolüne ilişkin uygulamaları sağlamak, yeraltı ve yerüstü su, deniz ve toprak kirliliğine karşı hazırlıklı olmak, müdahale ve mücadele kapasitesini artırmak için gerekli tedbirleri almak ve aldırmak; çevrenin korunması, maksadıyla uygun teknolojileri belirlemek ve bu maksatla kurulacak tesislerin vasıflarını tespit etmek ve bu çerçevede gerekli tedbirleri almak ve aldırmak.
g) Temiz hava merkezlerinin kurulması ve yönetilmesiyle ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
ğ) Yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere temiz enerji kullanımını desteklemek, yakıtların hava kirliliğine yol açmayacak şekilde kullanılabilmesi için gerekli önlemleri almak veya aldırmak.
h) Motorlu kara taşıtları egzoz emisyonlarının belirlenen standartlara uygunluğunu belgelemek, izlemek ve denetlemek.
ı) Alıcı ortamları izlemek, buna ilişkin altyapıyı oluşturmak, çevre kirliliği ile ilgili olarak ölçüm, tespit ve kalite ölçütlerini uygulamak ve uygulanmasını sağlamak; çevreyle ilgili her türlü ölçüm, izleme, analiz ve kontroller yapacak laboratuarlar kurmak, kurdurmak, bunların akreditasyon işlemlerini yapmak, yaptırmak; alıcı ortamlar konusunda ölçüm yapacak kuruluşları belirlemek.
i) Atıkların kaynağında en aza indirilmesi, sınıflara ayrılması, toplanması, taşınması, geçici depolanması, geri kazanılması, bertaraf edilmesi, yeniden kullanılması, arıtılması, enerjiye dönüştürülmesi ve nihai depolanması konularında geri kazanımı artırıcı sistemleri kurmak, kurdurmak, uygun teknolojileri belirlemek; her türlü atık bertaraf tesislerine belirlenen usul ve esaslara göre lisans vermek ve bunları izlemek ve denetlemek.
j) Bakanlığın görev alanına giren ürünlerin ilgili mevzuat ve teknik düzenlemelere uygunluğunu ve güvenirliğini tespit etmek amacıyla denetim yapmak, yaptırmak, yetkili kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak.
k) Mahalli çevre kurullarının çalışmalarını takip etmek ve yönlendirmek.
l) Çevre envanterini ve çevre durum raporlarını hazırlamak ve Avrupa Çevre Ajansı ile ilişkileri yürütmek.
m) Görev alanına giren faaliyetleri izlemek ve denetlemek, uluslar arası çalışmaları izlemek ve ulusal düzeyde uygulanmasını sağlamak.
Çevre Yönetimi ve Çevre Denetimi Şube Müdürlüğü ve Çalışma Alanı
Çevre Yönetimi ve Çevre Denetimi Şube Müdürlüğünün görevleri şunlardır:
a) Çevre kirliliğinin önlenmesi ve kontrolü ile ilgili mevzuatı hazırlamak, standart geliştirmek, ölçüm, tespit ve kalite ölçütlerini belirlemek; alıcı ortam özelliklerine göre çevre kirliliği yönünden görüş vermek.
b) Hava kalitesinin korunması, hava kirliliği, gürültü ve titreşimin azaltılması veya bertaraf edilmesi için hedef ve ilkeleri belirlemek; temiz hava eylem planları yapmak ve yaptırmak; konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli çalışmalar yapmak, ölçüt ve standartları belirlemek.
c) Temiz üretim ve entegre kirlilik önleme çalışmalarına yönelik politika ve stratejileri belirlemek ve ilgili mevzuatı hazırlamak.
ç) Yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere, temiz enerji kullanımını teşvik etmek, yakıtların hava kirliliğine yol açmayacak şekilde kullanılabilmesi için hedef ve ölçütleri belirlemek.
d) Serbest bölgeler dâhil olmak üzere, ülke genelinde çevreye olumsuz etkileri olan atık ve kimyasallar ile hava kirliliği, gürültü ve titreşim ile ilgili ölçütleri belirlemek.
e) Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile nükleer güvenlik konusunda işbirliği yapmak.
f) Etkili bir çevre yönetimi gerçekleştirmek, atık ve kimyasalların çevre ile uyumunu sağlamak üzere gerekli ekonomik araçları belirlemek ve bu konuda standartlar geliştirmek.
g) Motorlu kara taşıtlarının egzoz emisyonlarının kontrolü için idari, mali ve teknik usul ve esaslar ile standartları belirlemek.
ğ) Yeraltı ve yerüstü sularının, denizlerin ve toprağın korunması, kirliliğin önlenmesi veya bertaraf edilmesi maksadıyla hedefleri, ilkeleri ve kirletici unsurları belirlemek, kirliliğin giderilmesi ve kontrolüne ilişkin usul ve esasları tespit etmek, acil müdahale planları yapmak ve yaptırmak.
h) Atık ve kimyasalların yönetimine ilişkin hedef, politika ve ölçütleri belirlemek.
ı) Atık bertaraf tesisleri ile kimya sınai tesisleri ve deniz kirliliğine yönelik acil müdahale planları yapmak ve yaptırmak.
i) Atıkların kaynağında en aza indirilmesi, sınıflara ayrılması, toplanması, taşınması, geçici depolanması, geri kazanılması, bertaraf edilmesi, yeniden kullanılması, arıtılması, enerjiye dönüştürülmesi ve nihai depolanması konularında politika ve strateji belirlemek ve mevzuat oluşturmak.
j) İlgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde atık ve kimyasalların taşınması ile tehlikeli atık ve kimyasalların taşınma lisanslarına ilişkin esasları belirlemek.
k) Yasaklanacak ve kısıtlanacak yakıt, atık ve kimyasalların ve bunlar ile çevre kirliliğine yol açabilecek diğer maddelerin ithalat ve ihracatına ilişkin ölçütleri belirlemek.
l) Ulusal çevre stratejisi ve eylem planlarını yürütmek ve koordine etmek.
m) Küresel iklim değişikliği ve ozon tabakasının incelmesi ile ilgili tedbirlerin alınmasına yönelik plan, politika ve stratejileri belirlemek amacıyla diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlamak.
n) Görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası çalışmaları izlemek ve yürütmek.
İmar, İskan ve Kooperatifler Şube Müdürlüğü ve Çalışma Alanı
Çalışma Alanları:5543 Sayılı İskan Kanunu, 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu, 3194 Sayılı İmar Kanunu, 3621 Sayılı Kıyı Kanunu
5543 Sayılı İskan Kanunu kapsamında;
-Devlet Eliyle İskan
-Fiziksel Yerleşimin Yeniden Düzenlenmesi
-Serbest Göçmenlerin İşlemleri
-Yerleri Kamulaştırılanların İskanı çalışmaları yapılmaktadır.
1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında;
- Yapı Kooperatifleri Ve Üst Birlikleri İle İlgili Görevleri Yapmak,
- Yapı Kooperatifçiliğinin Gelişmesini Sağlayacak Tedbirleri Almak,
- İşleyişine, Tasfiyesine Ve Denetlenmesi işlemlerinin yapılmasında gerekli özeni göstermek
- Yapı Kooperatiflerinin Kuruluş Kayıtlarının Ve Sicillerinin Tutulmasına Dair İş ve İşlemleri Yapmak,
- Her Yılın İlk 6 ayında Kooperatiflerin Genel Kurul Olağan Toplantısında Bakanlık Temsilci olarak Müdürlüğümüz elemanlarından görev almalarını sağlamaktır.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı görev ve yetki alanında iken, 5983 sayılı Kanun ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığına devredilen Konut Yapı Kooperatifleri, Toplu İşyeri Yapı Kooperatifleri ve Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatiflerine ait bilgi ve belgeleri kapsayan kooperatif Müdürlüğümüze devredilmiştir.
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında;
- Belediyelerden gelen imar planlarını incelenerek rapora bağlanması ve arşivlenmesi
- İl bazında hazırlanan onaylı halihazır haritalarının incelenerek arşivlenmesinin yapılması,
- Tarım ve hayvancılık ile ilgili yapılacak olan tesislerin yapılmasında sakınca olup olmadığına dair kurum görüşü.
- Milli emlak müdürlüğü tarafından herhangi bir parselin imar durumu satışı-kiraya verilmesi gibi durumda müdürlüğümüzün kurum görüşünün alınması ( 5543 sayılı İskan Kanunu ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu kapsamında sakınca olup olmadığı).
- İmar ve kentsel iyileştirme müdürlüğü tarafından yapılan köy gelişim planı çalışması, köy yerleşik alanı çalışmalarında görev alma
- Belediyelerin imar planı yapılması aşamasında kurumumuzdan sakınca olup olmadığına dair görüş talepleri.
- Plansız alanlarda belediyelerce tereddüde düşülen konulara görüş vermek.
- İmar şikâyetlerini değerlendirme.
- Mücavir alan çalışmaları.
- Kamuya ait tesislerde harita-plan-parselasyon planı-proje hazırlanması ve fenni mesuliyet hizmetlerinin yürütülmesi.
- Kamu yapılarına ait projelere ilişkin görevleri gerçekleştirmek.
İlimizde deniz olmadığından; göllerde Kıyı Kenar Çizgisi çalışmaları yapılmaktadır.
3621 Sayılı Kıyı Kanunu kapsamında;
- Kıyı Kenar Çizgisinin Tespit İşlemlerinin Yürütülmesi
1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında;
- Yapı Kooperatifleri Ve Üst Birlikleri İle İlgili Görevleri Yapmak,
- Yapı Kooperatifçiliğinin Gelişmesini Sağlayacak Tedbirleri Almak,
- İşleyişine, Tasfiyesine Ve Denetlenmesi işlemlerinin yapılmasında gerekli özeni göstermek
- Yapı Kooperatiflerinin Kuruluş Kayıtlarının Ve Sicillerinin Tutulmasına Dair İş ve İşlemleri Yapmak,
- Her Yılın İlk 6 ayında Kooperatiflerin Genel Kurul Olağan Toplantısında Bakanlık Temsilci olarak Müdürlüğümüz elemanlarından görev almalarını sağlamak.
Özel Çevre Koruma Şube Müdürlüğü ve Çalışma Alanı
-Görev alanına giren faaliyetleri denetlemek, takip ve koordine etmek, plan ve projeleri uygulama ve araştırma hizmetlerini yürütmek, hizmetlerin yerine getirilmesi için gerekli çalışmaları yapmak,
-Bölgenin etüt, plan, proje, uygulama ve araştırma programlarını Bakanlığın istemi halinde hazırlamak ve Bakanlığa teklif etmek,
-Bakanlıkça projeler için ödenek tahsis edilmesi halinde Bölgesi dahilindeki harcamaları takip etmek ve denetlemek,
-Bölgede yatırım ve hizmet programlarına göre araç, gereç, teçhizat ve her türlü
malzeme ve imkanların verimli kullanımını sağlamak, hizmetlerin envanterini yapmak,
-Bölgede plan kararlarının uygulanmasını ve hizmetlerin yürütülmesini sağlamak amacıyla, belediye sınırlarında ve mücavir alanlarında belediyeler, bu alanlar dışında Özel İdaresine ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanması ve gerekli işlemlerin yapılmasında işbirliği ve koordinasyonu temin etmek,
-İmar planlarına ve mevzuata aykırı her türlü yapının, 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunundaki esaslar dahilinde durdurulması ve yıktırılmasının ilgili kuruluşlara Bildirilmesini sağlamak, takip ve kontrol etmek,
- Bölgede izinsiz ve ruhsatsız olarak madencilik faaliyetlerinde bulunan tas ve kum ocağı isletenler veya ruhsatlı da olsa çevreye zarar veren isletmeler hakkında gerekli kanuni işlemlerin yapılması için ilgili kuruluşlarla işbirliği sağlamak, takip ve kontrol etmek
Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü ve Çalışma Alanı
a) Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, sulak alanlar ve benzeri koruma statüsü bulunan diğer alanların tescil, onay ve ilanına dair usul ve esasları belirlemek ve bu alanların sınırlarını tescil etmek.
b) Tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerinin tespit, tescil, onay, değişiklik ve ilanına dair usul ve esasları belirlemek ve bu alanların sınırlarını tespit ve tescil etmek, yönetmek ve yönetilmesini sağlamak.
c) Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, doğal sit alanları, sulak alanlar, özel çevre koruma bölgeleri ve benzeri koruma statüsü bulunan diğer alanların kullanma ve yapılaşmaya yönelik ilke kararlarını belirlemek ve her tür ve ölçekte çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını yapmak, yaptırmak, değiştirmek, onaylamak, uygulamak veya uygulanmasını sağlamak.
ç) Tabiat varlıkları, doğal, tarihi, arkeolojik ve kentsel sitler ile koruma statüsü bulunan diğer alanların çakıştığı yerlerde koruma ve kullanma esaslarını ilgili bakanlıkların görüşünü alarak belirlemek ve bu alanların kısmen veya tamamen hangi idarelerce yönetileceğine karar vermek, her tür ve ölçekteki çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını yapmak, yaptırmak ve onaylamak.
d) Orman alanları dışında yer alan korunması gerekli taşınmaz tabiat varlıkları, koruma alanları ve doğal sit alanlarının Bakanlıkça belirlenen ilke kararlarına, onaylanan planlara uygun olarak kullanılmak üzere tahsisini gerçekleştirmek, uygulamaların tahsis şartlarına uygun olarak gerçekleşmesini izlemek ve denetlemek.
e) Tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerine ilişkin olarak; hâlihazır haritaları aldırmak, gerekli görülen projeleri yapmak, yaptırmak ve onaylamak, her türlü araştırma ve inceleme yapmak, yaptırmak, izlemek, eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürütmek, kullanım yasağı getirilen alanların kamulaştırma veya benzer yollarla kamunun eline geçirilmesini sağlamak, kontrol ve denetim yapmak, gerekli görülen alanların korunması ve kirliliğin önlenmesi amacıyla yatırım yapmak veya ilgili idarelerin yatırım projelerini desteklemek, bu alan ve bölgelerde Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlere ilişkin her türlü tasarrufta bulunmak, işletmek, işlettirmek ve kullanım izinlerini vermek, korunan alanlara ilişkin insan ve finansman kaynağı sağlamak.
İnsan Kaynakları Ve Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü
a) Memur ve işçi personelin tahakkuk, tayin, terfi, nakil, istifa, emeklilik, ödenek, yan ödeme, tazminat, harcırah, izin, rapor, tezkiye gibi özlük iş ve işlemlerini yürütmek ve Bakanlık Personel Dairesi Başkanlığına intikal ettirmek,
b)Müdürlük birimlerinin demirbaş, kırtasiye malzeme isteklerini yerine getirmek ve ayniyat işlemlerini yapmak, yaptırmak, Müdürlüğün dosya ve arşiv hizmetlerini yürütmek,
c) Tüm kamu personelin giyim eşyalarını ilgili mevzuata uygun olarak sağlamak,
d)Müdürlüğe ait her türlü malzemenin ilgili mevzuat hükümleri dâhilinde ambara ve mutemetliğe girişinin ve çıkışının yapılması ile korunmasını sağlamak,
e) Diğer kurum ve kuruluşlardan, sivil toplum kuruluşlarından ve gerçek kişilerden Müdürlüğe gelen her türlü koli, matbu evrak ve taahhütlü evrakın giriş kaydı ile ilgili birimlere intikalini sağlamak, Müdürlük birimlerinin yazışmalarının ilgili yerlere posta ile gönderilmesini sağlamak,
f)Taşıtların ve şoförlerin şehir içi, şehir dışı görevlendirmeleri ile ilgili işlemleri yapmak,
g)Müdürlük hizmet binasının her türlü bakım, onarım ve benzeri ihtiyaçlarının tespit ve temin edilmesine ilişkin iş ve işlemleri yapmak,
h) Santral görevlileri, iş ocağı görevlileri, evrak şefliği, şoförler, odacılar, gündüz ve gece bekçileri gibi idarî personelin görevlerini düzenlemek ve takip etmek,
i) Hizmet içi eğitim programları ile staj, kurs, seminer, konferans gibi eğitim faaliyetlerinde Müdürlük ile ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak,
j) Müdürlük personelinin sosyal güvenlik ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek,
m) 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile öngörülen iş ve işlemleri yapmak,
k) Görev alanına ilişkin olarak, ilgili mevzuat ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile öngörülen hizmetleri yürütmek,
o) Görev alanları ile ilgili olarak Müdürlükçe verilecek diğer görevleri yapmak.