KURULUŞUN GENEL TANIMI
Kültür ve Turizm Bakanlığı 16.4.2003 tarih ve 4848 sayılı kanun ile kurulmuştur. Bu Kanunun amacı; kültürel değerleri yaşatmak, geliştirmek, yaymak, tanıtmak, değerlendirmek ve benimsetmek, tarihî ve kültürel varlıkların tahribini ve yok edilmesini önlemek, yurdun turizme elverişli bütün imkânlarını ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacak şekilde değerlendirmek, turizmin geliştirilmesi, pazarlanması, teşvik ve desteklenmesi için gerekli önlemleri almak, kültür ve turizm konularıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını yönlendirmek ve bu kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile iletişimi geliştirmek ve işbirliği yapmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığının kurulmasına, teşkilât ve görevlerine ilişkin esasları düzenlemektir.
Görevleri;
Kültür ve Turizm Müdürlüğünün görevleri şunlardır:
a) Millî, manevî, tarihî, kültürel ve turistik değerleri araştırmak, geliştirmek, korumak, yaşatmak, değerlendirmek, yaymak, tanıtmak, benimsetmek ve bu suretle millî bütünlüğün güçlenmesine ve ekonomik gelişmeye katkıda bulunmak,
b) Kültür ve turizm konuları ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını yönlendirmek, bu kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile iletişimi geliştirmek ve işbirliği yapmak,
c) Tarihî ve kültürel varlıkları korumak,
d) Turizmi, millî ekonominin verimli bir sektörü haline getirmek için yurdun turizme elverişli bütün imkânlarını değerlendirmek, geliştirmek ve pazarlamak,
e) Kültür ve turizm alanlarında her türlü yatırım, iletişim ve gelişim potansiyelini yönlendirmek,
f) Kültür ve turizm yatırımları ile ilgili taşınmazları temin etmek, gerektiğinde kamulaştırmak, bunların etüt, proje ve inşaatını yapmak, yaptırmak,
g) Türkiye'nin turistik varlıklarını her alanda tanıtıcı faaliyetler ile her türlü imkân ve araçlardan faydalanarak kültür ve turizmle ilgili tanıtma hizmetlerini yürütmek,
Kuruluş
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; aşağıdaki birimlerden teşekkül eder:
1) Müze Müdürlüğü
2)İl Halk Kütüphanesi ve çocuk kütüphanesi Müdürlüğü
3) Ortaköy İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü
4) Ağaçören İlçe Halk Kütüphanesi
5) Güzelyurt İlçe Halk Kütüphanesi
6) Sarıyahşi İlçe Halk Kütüphanesi
7) Aksaray Kültür Merkezi
AKSARAY İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN VERİLEN HİZMETLER
• Fotoğraf –Film Çekim Talepleri
a) Tanıtım Amaçlı Çekimler
b) Ticari Amaçlı Çekimler
• İnanç Turizmi Kapsamında Ayin İzinleri
• Kültür Merkezinde Kısa Süreli Salon Tahsisleri(Konser, Konferans, Tiyatro vb. Etkinlikler için)
• Sertifika Talebi (Fikir Ve Sanat Eserlerinin Tespit Edildiği Materyallerin Dolumu, Çoğaltım ve Satım Yapan veya Yayan İşletmelerin Sertifikalarının Yapılması)
• Bandrol Talebi ( Süreli Olmayan Yayınlar İle Kayıt ve Tescili Yapılan Sinema ve Müzik Eserleri Nüshaları ve Çoğaltmayı Takiben Bandrollerin Yapıştırılması Zorundadır. 5846 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılmaktadır.)
• Proje Uygulamaları İçin Yardım Desteği
• Taşınmazların Satışı, Tescil, Kiralama, İnşaat Ruhsatı İşleri
• Define Kazısı İzin İşler
• Kaçak Kazı
• Müzeye Gelen Ziyaretçilere Verilen Hizmetler
a) Müzenin Gezilmesi
b) Müzemizle İlgili Bilgi ve Belge Verilmesi
• Koleksiyonculuk Belgesi Verme
• Müzelerde Film-Fotoğraf Çekme, Eserlerin Mulâj ve Kopyaların Çıkarılması
• Vatandaşlar Tarafından Müzeye Getirilecek Eski Eserler Hakkında Yapılacak İşlemler
• Müzede Bilimsel Araştırma Hizmeti
• Halı ve Kilimlerin İncelenmesi
• Mezarlıklardaki Ağaçların Kesimi
• Özel Ağaçlandırma Alanı İncelemesi
• Taş-Kum Ocağı Açılma Talepleri
• Hayvancılık İşletmesi Açılma Talepleri
• Ödünç Kitap Verme İşlemleri
• Geleneksel El Sanatı Kursları Açma (Ebru, Taşpınar Halısı Dokuma, Hasır ve Sepet Örgücülüğü Kursu)
VATANDAŞIN HİZMETLERE EN KOLAY VE HIZLI ŞEKİLDE ULAŞIM YOLLARI:
Web Adresi, E-Posta, Telefon, Faks, Mektup vb.
YATIRIMLARIMIZ
1- Hasandağı Kış Sporları Turizm Merkezi: Erciyes’ten sonra Orta Anadolu’nun en yüksek dağı olan Hasandağı 1990 yılı içerisinde “Kış Sporları Turizm Merkezi” ilan edilmiş olup, şimdiye kadar ENH, yol, içme ve kullanma suyu isale hattı ve deposu tamamlandı. Kanalizasyon şebeke ve kolektör projesi yaptırılacaktır. Bu merkezde toplam 1235 yatak kapasiteli 8 konaklama tesisi ile 3 günübirlik tesis planlanmış,1 konaklama tesisi için arazi tahsis edilmiştir. Tahsis edilen arazi üzerine konaklama tesisi yapılarak hizmete açılmıştır. Kayak Merkezindeki tesislerin tamamı yapıldığı ve çalışmalar sona erdiği zaman ilimiz için tam anlamıyla kış sporları için turizm potansiyeli oluşturacak bir zenginliğe kavuşacaktır.
2- Kültür Merkezi: 03.11.1992 tarihinde ihalesi yapılan Kültür Merkezi inşaatına 01.04.1993 tarihinde başlanmış olup, Proje revizesi 10.05.2006 tarihinde bitirilmiştir. İkmal inşaatı 3.197.500,00 YTL’ye 30.05.2006 tarihinde ihale edilmiştir. Şu ana kadar fiziki gerçekleşme oranı %100 olup, tiyatro ve çeşitli etkinlikler için 600-200 kişilik 2 adet salon faaliyete geçmiştir. Kurs salonları ile atölyeler, kütüphane, kafeterya ve idareye ait alanların tefrişi tamamlanmış olup, 19.02.2009 tarihinde resmi açılışı yapılmıştır. Kültür Merkezi hizmet vermeye devam etmektedir.
3- Turistik Yolların Yapım İşi: İlimizde bulunan turistik merkezlerin dağınık bir şekilde yer almasından dolayı sağlıklı bir ulaşım sağlanabilmesi açısından, bu yolların birbirlerine bağlantılarını sağlayan güzergâhlarda standartların yükseltilmesi için çalışmalar devam etmekte olup, Güzelyurt-Ihlara, Yüksek Kilise, Kızıl Kilise, Belisırma ve Ihlara Vadibaşı yollarının asfaltlama çalışmaları tamamlanmıştır. Bazı yerlerde doğaya uygun taşlarla kaplama yapılmıştır. Ihlara Vadisinde yürüyüş yolları yapımı projesi 2012 yılında devam edecektir.
4- Doğal ve Kültürel Hayatı Koruma ve Geliştirme İşi (Altyapı): Doğal ve Kültürel Çevrenin Korunması ve Altyapı eksikliklerinin tamamlanması için Bakanlığımızdan ilk ödenek 2005 yılında alınmış olup, bundan sonra da aynı şekilde ilimizde ve bağlı ilçe ve beldelerinde turizme hizmet vermek amacıyla bu tip uygulamalara devam edilecektir. Bakanlığımıza projelerini sunan yerel yönetimlere maddi destek sağlanmaktadır.
5- Çevre Düzenleme İşi: Tapduk Emre Türbesi Çevre Düzenleme Projesi, İl Özel İdaresine yaptırılmış olup, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun onayına sunulmak üzere Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğüne gönderilmiştir. Selime Katedrali önüne Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğünün izni ile doğal yapıya uygun olarak ahşap bilet gişesi ile çevre düzenlemesi yapılmış olup, Selime Katedrali ile Güzelyurt Yüksek Kilisenin de ışıklandırma çalışmaları yapılmıştır. 2007 yılı içerisinde ziyarete açılan Güzelyurt İlçesi Gaziemir Yakacık yeraltı şehrinin de çevre düzenlemesi yapılmıştır. 2007 yılı içerisinde temizlik kazısı tamamlanan Ozancık-Ersele yeraltı şehrinin çevre düzenlemesi yerel belediyeler işbirliği ile yapılmıştır. Ayrıca Yunus Emre Çevre Düzenlemesi de yapılmıştır.
6-Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım İşi: Tarihi ve doğal çevrenin korunması için ilki 2006 yılında başlayan Güzelyurt Sokak Sağlıklaştırma Projesi Yapımı İşi 2007 yılında bitirilerek tarafımıza projeler teslim edilmiştir. Ayrıca, Güzelyurt ilçe merkezinde yer alan 6 ayrı sokakta Doğal Taş Kaplama projesi ile Aksaray Merkez Sokak Sağlıklaştırma Projeleri Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca onaylanmıştır.2011 yılı içerisinde ihalesi yapılmış ihaleyi alan firma süresi içerisinde işini tamamlamış olup, 2012 yılında kesin kabulü yapılacaktır.
7-Höyük ve Kazı Çalışmaları: İlimize bağlı ilçe, belde ve köylerde bulunan yeraltı şehirlerinin kazı çalışmalarını yaparak ilimizin tarihini gün yüzüne çıkartıp, tarihi ve turistik değere haiz bu yerleri yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılması için çalışmalar 2007 yılında büyük bir hızla devam etmiştir. Bakanlar Kurulu Kararı ile yürütülen Acemhöyük, Aşıklıhöyük ve Güvercinkayası kazıları devam etmektedir. Ozancık-Ersele ve Gaziemir Yakacık yeraltı şehirlerinde kazı çalışmaları tamamlanmış olup, Pörnekler ve Çukurören yeraltı şehirlerinde ise çalışmalar devam etmektedir. Urumdüğün yeraltı şehri kazı çalışmaları için gerekli Koruma Kurul Kararı alınmıştır. Akçakent Kasabası Kepez Yeraltı Şehri, Demirci Kasabası, Kızlar Kalesi ve Saratlı Kasabası Aziz Mercurius yeraltı şehirlerinde temizlik çalışmaları yapılmış olup turizme açılacaktır.
8-Ziga Kaplıcaları Traverten Oluşturma İşi: İlimiz Güzelyurt İlçesi Yaprakhisar Köyünde bulunan Ziga Kaplıcalarında traverten oluşturma işi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan izin alınmış olup, 2011 yılında ihalesi yapılmış ve proje bitiminde su verilerek, traverten oluşumu başlamıştır.